Ik ben Len

Artikel expo Wrede Vrouwen in BN De Stem


Grote Kerk toont één dag wrede vrouwen

BREDA - Een schoolopdracht was het. Maar wel een hele leuke. "We kregen een lijst met tien wrede vrouwen", vertelt Manon Hekel.

Aan haar en de andere 22 vierdejaars studenten illustratie van kunstacademie Sint Joost de uitdaging er wat van te maken.
En dus? "Zijn we ons eens goed in de verschillende vrouwen gaan verdiepen", zegt studente Lennie Segboer. Want ja, wat was er nou eigenlijk wreed aan de tien gekozen vrouwen?
Suzie van Amelsvoort weet: "Kijk bij Elisabeth Báthory was het duidelijk." Deze Hongaarse gravin (1560-1614) vermoordde naar verluid honderden jonge meisjes en baadde in hun bloed. Ze zou er een jonge huid van houden.
Dat Mary Tudor (Bloody Mary) en Catharina de Medici -die allebei op nogal bloederige wijze de protestanten naar het leven stonden- wreed waren, staat ook buiten kijf. Maar Thatcher? Golda Meïr?
Manon, Lenie en Suzie kozen voor hun werk in elk geval voor voor Cleopatra. Manon: "Een vrouw met macht. Die haar vrouwelijkheid en charme inzette om haar zin te krijgen. Die mannen als Julius Caesar verleidde om haar positie te versterken. Ook dat is een vorm van wreedheid."
Maar Thatcher? "De Iron Lady", weten de studenten. "De Falklandoorlog." Oké, maar Golda Meïr, ook wel de oermoeder van Israël genoemd? "Ook oorlog", denken de studenten. De zesdaagse.
Duidelijker is ook voor hen de wreedheid van iemand als Jiang Oing, derde vrouw van Mao, die de culturele revolutie aangreep om eens goed huis te houden onder haar vijanden. Of Imelda Marcus, weduwe van de vroegere Filippijnse president. Studente Nadieh van Gils: "Ik heb haar als onderwerp gekozen. In haar egoïsme ging ze over lijken. Ze leefde in extreme rijkdom terwijl haar land arm was. Ook dat is wreed."
De wrede vrouwen leverden een keur aan illustraties op. In boekvorm, tijdsbalken, in losse platen, in pop-ups en objecten. Donderdag één dag -tussen 10.00 en 17.00 uur- te zien op een expositie in de Grote Kerk in Breda.
Met, dat spreekt, vooral veel kunst rond Elisabeth Báthory. Tja, die was natuurlijk goed fout en lekker bloederig en daardoor behoorlijk inspirerend.