Ik ben Len

Workshop 'het jaar '013'

Op zaterdag 13 april gaf ik een workshop voor 'Stichting Kennisplein', tijdens het 'Brabantse Science Festival' in Tilburg

Het Brabants Science Festival wordt voor het vierde jaar georganiseerd in het Willem II stadion van Tilburg. Van 11 - 16 worden er diverse educatieve activiteiten aangeboden om kinderen in aanraking te laten komen met Techniek, Wetenschap, Taal en Kunst.
De dag wordt feestelijk geopend met een recordpoging Robot geeft dansles (cheerleaden) op de tribunes van het stadion. Na deze aftrap gaan de andere activiteiten binnen van start.

Ik gaf de workshop schilderen. In 5 rondes konden 25 kinderen meewerken aan een totaalschilderkunstwerk. Alle schilderwerkjes van de kinderen staan in het teken van het jaar 013 en de aanstaande troonswisseling en worden geschilderd in de kleuren oranje, rood, wit, blauw en zwart (tevens de kleuren van Stichting Kennisplein, de organisatie die het BSF organiseert). Het doel was een leuke maar tevens educatieve activiteit aan te bieden.


Voetbalstadion, concertzaal schaatsbaan en kanaal stonden in het teken van het jaar 013.

door Hein Eikenaar TILBURG – Aan de 10-jarige Bram Faes is zo op het eerste gezicht niets bijzonders te zien. Maar hij heeft zojuist 220 volt door zijn lichaam gehad. Vrijwillig. „Je ha­ren gaan ervan kriebelen en je voelt een schokje door je lijf.” Voor iemand die later in zijn wer­kende leven wel wat met tech­niek wil gaan doen, kun je het maar mooi meegemaakt hebben.

Het proefje was er een van de vele die kinderen zaterdag konden doen in het Koning Willem II sta­dion in Tilburg. Daar vond het Brabants Science Festival 2013 plaats. „We willen zoveel moge­lijk kinderen op een leuke manier laten kennismaken met techniek en kunst”, zegt coördinator Marko van Dalen. „We willen duidelijk maken dat het hartstikke leuk is.”

Heel zichtbaar is dat bij ‘Mad Science’, waar kinderen met een soort emmers lucht schieten naar kaarsen die meters verderop staan. En jawel, de vlammetjes gaan uit.

„Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het energiezuinigst van het land?”, introduceert Riha­be Aleyna (10) haar zelf ontwor­pen maquettewoning. Ze doet mee met de ontwerpwedstrijd voor leerlingen van scholen uit de vier grote Brabantse steden. „Ik heb in huis overal spiegels ge­plaatst waarin daglicht weer­kaatst. Op het dak liggen zonnepa­nelen waardoor je ‘s avonds ener­gie hebt voor verlichting.”

Kleurrijk is het aan het einde van de middag als de 125 door kinde­ren gemaakte kunstwerkjes gepre­senteerd worden. Ze zijn vervaar­digd in de kleuren rood, wit, blauw en oranje en staan in het te­ken van de troonswisseling en Willem II. Het is de bedoeling dat ze dit jaar ergens in de stad ten­toongesteld worden, zegt Van Da­len, in het jaar 013. De viering kwam tijdens het festival verder tot uiting in een 013’tjes gedich­tenboom en een fotowedstrijd.

Het festival stond tevens in het te­ken van een wereldrecordpoging robotdansles. Drie robotjes deden op een klein podium op het voet­balveld bewegingen voor op mu­ziek die door tientallen kinderen op de tribune werden nagedaan. Het record is aangemeld bij het Guinness Book of Records. Of het daarin wordt opgenomen is nog afwachten, maar de organisatie acht de kans groot.